top of page
Castle in time orchestra members
DET

מהי Soundpainting ?

ב 6 שנים האחרונות, אנחנו מתאמנים בסאונדפיינטינג - שפת הלחה חיה אוניברסאלית רב תחומית למוסיקאים, שחקנים, רקדנים ואמנים ויזואליים המורכבת מסימנים. נכון להיום, היא מכילה מעל 1,500 מחוות וכל הזמן מתפתחת. היא מאפשרת להלחין בסטודיו ועל הבמה בלי שימוש במילים, או תווים. למדנו אותה בשבדיה וניו יורק מיוצר השפה,  Walter Thompson. אדם חכם, חם ונדיב.

איך זה עובד בפועל?

המנצח/ת עומד/ת מול הקבוצה, ומתקשר/ת סדרה של סימנים באמצעות מחוות ידיים וגוף, המציינים את החומר המוסיקאלי שיבוצע ע״י הקבוצה. המנצח/ת מפתח/ת את תגובות המבצעים/ות, מעצב/ת אותן לתוך הקומפוזיציה וממשיכ/ה בסדרה נוספת של מחוות. ברוב המקרים המנצח/ת לא יודע/ת במדויק מה הוא/היא יקבל מהמבצעים/ות, כי רוב המחוות נתונות לפרשנות המבצעים/ות.

כמו בכל שפה, גם ל Soundpainting יש דקדוק ואוצר מילים. היא בנויה על 4 שאלות: מי? מה? איך? מתי?

למשל:

מי - נגני כלי המיתר
מה - נגנו צליל ארוך
איך - במנעד נמוך
ובווליום נמוך
מתי - עכשיו

 

או

 

מי - נגן הסינטיסייזר ונגנית האבוב

מה - תמשיכו לנגן את מה שאתם מנגנים, ובהדרגה תמצאו דרך להסתנכרן זה עם זו

מתי - בחמש שניות הקרובות

 

או

 

מי - נגן כלי ההקשה

מה - תתחיל לאלתר ומדי פעם תכניס כמה שניות של שקט במהלך האלתור

איך - אלתור מהיר ומורכב

מתי - מתי שאתה מוכן

 

בצורה הזאת אפשר לבנות אינסוף משפטים מוסיקאליים.

ישנן עוד שפות ניצוח של הלחנה חיה. החלוץ Anthony Braxton הגה את השפה Language Music, נגן כלי ההקשה Adam Rudolph  עם Go: Organic Orchestra, מלחין ה free jazz המבריק Butch Morris פיתח את Conduction ולאחר פטירתו יצא ספר לימוד עם הסימנים והחוקים, הסקספוניסט היהודי-אמריקאי John Zorn פיתח את ה Cobra, המלחין הישראלי Stephen Horenstein Music פיתח הלחנה קינטית ועוד. לכל אחת מהשפות יש דקדוק ואוצר מילים אחר לחלוטין. ישנם עוד מוסיקאים גדולים כמו Sun Ra ו Frank Zappa למשל, שהשתמשו בסימנים משלהם לתקשורת על הבמה, אבל אותם סימנים לא התגבשו לכדי שפה, ונשארה כצורת עבודה בתוך האנסמבל שלהם.

ככלי חינוכי, לשפות הלחנה חיה יש יתרונות רבים. במקום לטמון את ראש תלמידת המוסיקה מול עמוד תווים, מציעים לה להרים את העיניים, להסתכל מסביב, להקשיב, להגיב וליצור. זה מפתח יצירתיות, יכולות קומפוזיציטוריות, שיתוף פעולה, אימפרוביזציה, הקשבה עמוקה, תקשורת באנסמבל כאשר אין נכון או לא נכון, ניסוי, טעייה ומחקר, תקשורת לא מילולית, פיתוח חוש ביקורתי אסתטי, ביטוי וכנות פנימית ללא מגבלות תיווי, נוכחות ברגע וקבלת החלטות בזמן אמת ועוד.

ישנן המון דרכים בהם ניתן להשתמש בשפות ניצוח להלחנה חיה:
ככלי לחימום.

ככלי ליצירת חומרי גלם ומחקר בחדר חזרות.
כדרך לאלתר על הבמה בזמן הקונצרט ולעשות מעברים מוסיקאליים בין קטעים מתווים.
בקונצרט Open Form, שזה אומר שעולים לבמה ואין שום קומפוזיציה כתובה מראש, הכל מבוסס על אלתור בזמן אמת. כחלק מהופעות ה Open Form אפשר לשלב Palettes - קטעים כתובים שהאנסמבל התאמן עליהם לפני כן, שיוצרים עוגנים בתוך הלא נודע.

כשאנחנו מבצעים Soundpainting אנחנו תמיד מקליטים את החזרות והקונצרטים, ומקשיבים לחומרים שנבעו מהאלתור. אנחנו מסננים את הקטעים שאהבנו, מתווים אותם ומכניסים אותם ליצירות הכתובות של התזמורת. 

 

מה בעתיד?

סאונדפיינטינג זו שפה חיה שמשתכללת מיום ליום וכל אחד/ת יכול/ה להשתמש בה, כלומר אין עליה זכויות יוצרים. עד היום יצאו 5 ספרי לימוד המכילים סימנים ומידע על השפה. 

בימים אלה, נבנת התכנית לקיום פסטיבל Soundpainting ראשון מסוגו בישראל בשנת 2024 בהשתתפות וולטר ת׳ומפסון ומנצחי סאונדפיינטינג מכל העולם. אם מעניין אתכ/ן לקחת חלק, לשאול שאלה, או שיש לכן/ם רעיון, שתפו אותנו. אנחנו פתוחים ונשמח.


להעמקה נוספת על שפות ניצוח להלחנה, מומלץ לקרוא את הספר Conducted Improvisation Systems מאת Sean Sonderegge.

bottom of page